Internetul



Internetul s-a nascut in anii 60 in Statele Unite ale Americii, unde armata americana, pentru a se coordona mai bine, a inventat un sistem care lega calculatoarele intr-o retea prin intermediul liniilor de telefon.
Numele propriu Internet (scris cu majusculă) se referă la World Wide Web, reţeaua mondială unică de computere interconectate prin protocoalele (regulile) de comunicare Transmission Control Protocol şi Internet Protocol, numite pe scurt TCP/IP. Precursorul Internetului datează din 1965, când Defence Advanced Research Projects Agency (en:DARPA) (Agenţia pentru Proiecte de Cercetare Înaintate de Apărare - a Ministerului Apărării, Department of Defense sau DoD din SUA) a creat prima reţea de computere interconectate sub numele ARPAnet. Super-reţeaua din zilele noastre a rezultat din extinderea reţelei Arpanet.
Protocoalele fundamentale ale Internetului, care asigură interoperabilitatea între orice două calculatoare sau aparate inteligente care le implementează, sunt Internet Protocol (IP), Transmission Control Protocol (TCP) şi User Datagram Protocol (UDP).
Aplicaţii Internet
Aplicaţiile Internetului sunt numeroase: în primul rând afişarea de informaţii mai mult sau mai puţin statice cu formă de text, imagini şi sunete (aşa-numitele pagini web), apoi poşta electronică e-mail, transferul de fişiere de date şi informaţii, chat, video şi video on demand, telefonie şi telefonie cu imagine prin Internet, televiziune prin Internet, e-commerce, sondări de opinie, mediu pentru răspândirea ştirilor, mediu pentru toate genurile de grafică şi muzică, deschiderea unei sesiuni de lucru de la distanţă, grupuri de discuţii pe teme prestabilite, jocuri interactive prin reţea, operaţii bancare (Internet banking), transmitere de fişiere şi multe, multe altele. Printre ele, World Wide Web, prescurtat WWW, deseori numit numai "web", este la loc de vârf, deoarece este o aplicaţie multimedială şi integrativă, cu o interfaţă de utilizator (Graphic User Interface, GUI) foarte atrăgătoare din punct de vedere grafic, practică şi simplu de folosit. WWW a fost inventat de către Tim Berners-Lee în anul 1993.
            Pentru folosirea tuturor acestor aplicaţii din web este nevoie în general doar de un singur program multi-funcţional numit browser (cuvânt englez care se pronunţă aproximativ 'brau-ză). Exemple de browsere: MS Internet Explorer, Mozilla Firefox (provenit din Netscape Navigator), Opera, Apple Safari ş.a.
Marketing şi afaceri prin Internet
Odata cu dezvoltarea industriei Internetului au apărut şi activităţi conexe care oferă o alternativă sau chiar posibilitatea de a avea acces la informaţie: e-learning, audio-learning cu ajutorul audiobooks ş.a. [1]. Mai mult decât atât, ca aplicaţie a Internetului a apărut întreaga branşă numită e-commerce - comerţul electronic, prin care ofertanţii de mărfuri şi servicii dispun de o piaţă de desfacere enormă: Internetul.
Practic internetul a oferit acces la o piaţă globală multor afacerimici şi mijlocii, care, fără aportul internetului nu ar fi avut niciodată posibilitatea de a se adresa unor clienţi la scară planetară. Astfel internetul a devenit şi un important mediu de afaceri.

Glosar de termeni utilizati in domeniul Internetului

Browser (eng.) - Program specializat in rularea paginilor de internet (htm,html,xml,etc.). Astfel de programe sunt Internet Explorer de la Microsoft sau Netscape Navigator de la Netscape.

CGI -  Common Gateway Interface (eng.)- o metoda uzuala pentru transferul informatiilor intre un server Web si o aplicatie.

Download (eng.)-Proces prin care o informatie este "descarcata" sau copiata de pe browser.

DHCP-Dynamic Host Configuration Protocol (eng.)- un sistem care aloca diferite adrese IP echipamentelor de fiecare data cand se conecteaza la retea.

DNS-Domain Name Service (eng.)- procesul care transforma numele de domenii internet in adrese IP

Internet-Retea de anvergura mondiala la care sunt legate, asemeni unei panze de paianjen, milioane de calculatoare de pe tot globul.

Java (eng.)-Limbaj de programare care ruleaza pe orice platforma si este actualmente la baza Internetului.

Modem-Componenta hardware necesara pentru accesul pe internet care se conecteaza la linia telefonica.

NAT-Network Address Translation- o tehnologie care permite unei retele sa foloseasca un set de adrese IP pentru traficul intern si o alta adresa pentru traficul extern.

Server (eng.)-Calculatorul care gazduieste informatiile si ofera accesul la ele.

SGML-Standard Generalized Markup Language (eng.)- este un metalimbaj, care va permite sa creati alte limbaje: HTML, XML, etc.

Site (eng.)-Locatie, Adresa- reprezinta locul unde sunt afiaate informatiile sub forma paginilor de Internet.

WWW-World Wide Web (eng.)- Retea globala- se identifica cu Internetul- Web=Retea.

XML-Extensible Markup Language (eng.)- limbaj modern de programare care realizeaza o cale de a descrie datele.